Сабайон – це один із найбільш відомих у світі традиційних італійських десертів. Являє собою крем із яєць із додаванням вина. В Італії до десерту традиційно додають Просекко або марсалу. В інших країнах до сабайону додають невелику кількість будь-якого іншого алкоголю. Наприклад, шампанського.
Для сабайону яєчний жовток зазвичай збивають із цукром, доки не утворюється однорідна біла піна. Тоді до десерту додають вино, ром та корицю для оригінального аромату. Після цього в отриману суміш збивають на водяній бані, доки знову не утворюється піна. Десерт подають у келиху, прикрашеному цукровою пудрою. Традиційно додають бісквітне печиво.
Згодом сабайонами стали називати різноманітні десерти, які готують із утворенням піни із білка або жовтка і з додаванням алкоголю.
Відомий столичний кухар Євген Клопотенко пропонує приготувати сабайон із додаванням шампанського.
"Це один із найулюбленіших моїх рецептів. Якщо не маєте багато часу на приготування, а оригінального десерту від вас вже зачекалися гості, можна приготувати сабайон. У цю страву кладуть найпростіші продукти – яйця і цукор. Пропоную додати до сабайону також печиво савоярді. Втім, ви завжди можете пофантазувати і додати будь-яке інше печиво. Бажано, звісно, брати бісквітне", - розповідає Євген Клопотенко.
Сабайон із апельсиновою цедрою від кухаря Євгена Клопотенко
Інгредієнти (на одну порцію):
Жовтки яєць – 2 штуки
Цукор (для сабайону) – 40 грамів
Шампанське – 40 грамів
Цедра апельсину – із ¼ апельсину
Цукор (для відварювання цедри) – 2-3 столові ложки
Печиво савоярді для декору – 2-3 штуки
Приготування:
В сотейник налити воду і поставити грітись на вогонь. Зверху поставити миску так, щоб вона не торкалася води й розігріти її. В окремій посудині змішати яєчні жовтки із цукром. Перелити масу у миску на паровій бані та активно перемішати, доки з'явиться однорідна піна. Тоді додати шампанське і знову інтенсивно перемішати.
У невеликій каструльці розігріти трохи води. Додати у воду цукор та апельсинову цедру. Всю масу ретельно перемішати. Варити на маленькому вогні протягом приблизно десяти хвилин. Тоді дістати цедру, порізати її тонкими смужками і подати її разом із сабайоном.
Розламати руками печиво савоярді. Занурити частинки печива у сабайон і подавати десерт до стола.
Коментарі