вівторок, 12 вересня 2023 00:00

Як правильно зварити буряк, щоб не втратив колір та соковитість

Як правильно зварити буряк, щоб не втратив колір та соковитість
Для швидкого варіння буряка обирайте овочі з тонкою шкіркою Фото: pixabay

Час приготування столового буряку здебільшого залежить від його розміру. Чим менше овочі, тим швидше приготуються.

На цей процес впливає і товщина шкірки. Радимо вибирати буряки з тоненькою.

"Якщо варити овочі середнього розміру – до 10 см в діаметрі, витратите від 50 хвилин до 1,5 години. Потім, щоб вони дійшли готовності, злийте воду, залийте холодну та залиште ще на 15 хвилин. Маленькі бурячки варяться від 40 хвилин до години, а на дуже великі витратите від 1,5-2 години", - говорить шеф-кухар Євген Клопотенко.

Якщо готуєте молоденькі овочі, пильнуйте за ними. Варяться вони досить швидко та можуть розваритися. На буряки середнього розміру потрібно 20-30 хвилин та їх не потрібно заливати холодною водою, зауважив кулінар.

Для приготування страв, звісно, потрібен найсолодший буряк. Купуючи, орієнтуйтесь на темно-бордовий колір. Якщо бачите надпис "буряк бордо" – це саме той сорт, дуже солодкий.

Варіть якісні буряки – тверді, без темних плям, вм'ятин та інших пошкоджень, бо через них буде витікати сік і овочі до кінця приготування втратять свій насичений колір.

Якщо є бадилля, зріжте його так, щоб не пошкодити шкірку, а хвостик залиште цілим. Якщо обірвете його, частина соку буде витікати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як смажити картоплю, щоб вона була зі скоринкою: кілька секретів

Перед тим, як варити, добре помийте овочі, перекладіть в каструлю та залийте холодною водою. Ставте на вогонь та чекайте, поки закипить. А після зробіть середній вогонь та варіть 50 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб буряки завжди були повністю покриті водою. Якщо рідина википає, підливайте окріп.

Їх не потрібно солити в процесі приготування, а цукор за бажанням додайте. Це покращить їх смак. Достатньо 2 ч. л. на 2 л води. Перевіряйте готовність буряків зубочисткою. Якщо добре встромлюється, то вони готові.

Альтернатива варінню – запекти буряки

Цей спосіб довший, але овоч більше збереже свій насичений яскравий колір. Помийте буряки, обсушіть паперовим рушником та кожен загорніть у два шари фольги. Викладіть у форму для запікання чи на деко. Ставте в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5-2 години. Після дістаньте та залиште охолоджуватися у фользі. Потім зніміть її, очистьте шкірку та використовуйте.

Буряк – це дуже корисний овоч, з якого можна приготувати безліч неймовірних страв. Не всім подобається його смак, а тому дехто не включає цей коренеплід у свій раціон.

Але є дуже легкий спосіб, який допоможе вирішити цю проблему. Буряк можна не лише відварювати, а й запікати в духовці. Саме запікання буряка в духовці зберігає корисні властивості овоча і додає йому кращого та насиченішого смаку., Gazeta.ua зібрала поради, як запекти буряк у фользі або рукаві.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно зварити буряк, щоб не втратив колір та соковитість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути