Ексклюзиви
четвер, 08 вересня 2011 10:01

Янукович потроху стає президентом

Україна майже закінчила підготовку матеріалів для подачі до міжнародного арбітражу, щоб розірвати "кабальні газові угоди" з Росією. Про це президент Віктор Янукович сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант Україна".

Президент також дав зрозуміти, що подальші переговори з Росією майже не мають сенсу. Визнав, що рішення про подачу позову потрібно було ухвалювати вже давно.

— Янукович потроху починає розуміти, у чому полягають державні інтереси України, — коментує інтерв'ю президента професор кафедри політології та соціальних технологій Національного авіаційного університету Леонід Тупчієнко, 69 років. — Українські справи він починає сприймати як частину своєї долі. Це плюс.

По-друге, Янукович позиціонує себе вже як глава держави, а не вузькопартійний лідер. Але все це робиться з такою кількістю "якби" й передумов, що помітна неготовність іти далі, до межі порозуміння. Компроміс у зовнішній політиці — це ознака сили, а не слабкості. Коли ти впевнений, то можеш іти на компроміс.

"Братерські відносини" з Росією, про які не забуває нагадати президент — це ознака невпевненості. А найголовніше — поступка своїм олігархам. Що ми не казали б про Україну, у ній панує значною мірою кримінально-олігархічна влада капіталу, що не має не лише національної ознаки, а й цивілізованості. Із цього погляду Янукович продовжує залишатися виразником таких інтересів. Недарма президент згадує, що 20 копійок із кожної бюджетної гривні йде на оплату газу. Це — суть цього капіталу, джерело його становлення.

Знижка в 100 доларів на нову ціну газу згідно з харківськими домовленостями, які пропонує президент, — це лабіринт. Влада сама себе загнала в нього, переплутавши економіку з політикою. Тут немає виходу. Може бути тільки прорив. Але не через суд. Поведінка нинішньої влади в політичних судах показує, що держава програє будь-яку справу, не вигідну олігархам. Не кажучи вже про позицію російського опонента, за яким досвід і кадри. Це безнадійна справа.

Зараз ви читаєте новину «Янукович потроху стає президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути