З"явилися перші літні ягоди та овочі: полуниця, черешня, кабачки, картопля, солодкий перець.
В Умані ціна на молоду картоплю 6–9 грн/кг, капусту — 4–6 грн, кабачки — 7–9, черешню — 15–28 грн, полуницю — 20–35. Купую овочі на стихійному та колгоспному базарах, міні-ринку. Полуниця з черешнею — із Криму та Умані. Картоплю й кабачки, кажуть, привезли з Херсонщини й Одещини.
Питаю в продавщиці талон із результатами лабораторного контролю на вміст нітратів.
— Я реалізатор. Документи в хазяїна, — сердиться жінка. — І які там нітрати, ми оно з дівчатами їли, й усе добре.
Після аналізу в санітарно-гігієнічній лабораторії виявилося, що із 16 проб у семи кількість нітратів більша за норму. Особливо в молодих кабачках: у всіх чотирьох пробах вміст перевищував її у 1,5–2 разу. Найменше нітратів у черешнях. А от картопля із колгоспного ринку містила їх утричі більше, ніж дозволено. І в двох пробах полуниць із того базару зафіксували забагато нітратів. Причому продавці показали сертифікат якості на продукцію.
— А що ви хочете, — зазначає один із тутешніх працівників, — адже якщо в лабораторії ринку в продукції знайдуть завищену кількість нітратів — її утилізують. А кому з підприємців це вигідно? От і несуть продавці на перевірку часто не свій товар, а той, який уже пройшов контроль.
Міська санстанція при проведенні рейду по ринках міста взяла 72 проби. З них 20 — нестандартні.
— У зоні ризику — рання капуста. Виявляли нітрати й у моркві, кабачках та буряку. Така продукція вся утилізується, — говорить завідувач санітарно-гігієнічного відділу уманської санепідемслужби Ігор Здіорук, 62 роки. — Нітратів цього року не знаходили в цибулі-пері, часнику, салаті, буряку та цитрусових.
Нітрати шкідливі тим, що позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень. Ознаки отруєння з"являються через 1–6 год. після їжі. Це нудота, блювання, головний біль.
Коментарі