Якщо дощ чи заморозки змусили зібрати помідори ще напівзеленими, не варто засмучуватись.
Варто використати кілька перевірених способів, які допоможуть плодам дозріти рівномірно.
Щоб овоч не зіпсувався, треба правильно обрати місце для зберігання.

Де найкраще дозрівають помідори
Не завжди помідори встигають почервоніти прямо на грядці. Тому городники нерідко знімають великі, але ще напівзелені плоди, щоб дати їм можливість дозріти вдома. Зазвичай томати знімають з куща, коли температура опускається нижче +5°C, але не обов'язково.
Щоб томати швидко дозріли, але при цьому залишилися смачними, для них потрібно створити правильні умови.
Ось що радять городники:
візьміть коробку або дерев'яний ящик, а на дно постеліть газету або папір;
розкладіть плоди, але так, щоб вони не лежали занадто щільно, можна пересипати їх соломою або тирсою;
до зелених томатів покладіть один стиглий, щоб він виділяв етилен; цей газ прискорить дозрівання сусідніх помідорів, можна також для цього використати яблуко або банан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принесе користь: чому бадилля від помідорів не варто викидати
Деякі господині кладуть у коробку стиглий томат, у якого пошкоджена шкірка: він починає виділяти фолієву кислоту, яка також стимулює процес дозрівання.
Коробку із зеленими помідорами радять тримати в сухому, темному місці, з хорошою вентиляцією. Для швидкого дозрівання оптимально підійде температура +20...+25 °C. Саме дозріваючи в темряві, помідори стануть смачними, а не просто почервоніють під дією світла. Тому підвіконня в цьому разі не підходить.
Деякі овочі та фрукти не обов'язково чекати, доки повністю достигнуть на грядці чи дереві. Вони можуть "дозріти" вже після збору врожаю. При цьому вони будуть не менш смачними і збережуть усі корисні властивості.
Важливо лише знати, які саме овочі та фрукти можна зірвати недоспілими і як правильно їх тримати вдома. Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб не допустити цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.
Коментарі